Nieuwsbrief

Nieuwsbrief  2 Centrum Zielewijs

Vanaf 1 januari 2016 is Centrum Zielewijs verhuisd naar de Munnikenstraat 1 te Leiden. De vorige locatie bleek toch te massaal en te groot te zijn, waardoor het moeilijk was een intieme sfeer te scheppen. Nu hebben we een knus lokaal in een voormalige lagere school waarin ook andere kleine bedrijven gehuisvest zijn. De reacties van de cursisten waren positief en iedereen is ook mee gegaan naar de nieuwe locatie.

Op deze nieuwe locatie zijn we begonnen met Tibetaanse dansyoga. Bij deze vorm van yoga werk je met een choreografie, met ritme en met een verhaal. Iedere oefening bestaat uit meerdere bewegingen waarbij een tekst hoort die inspirerend en verdiepend werkt. Alle bewegingen worden vloeiend aan elkaar geregen zodat er een dans ontstaat. Wij hebben inmiddels 4 dansen ingestudeerd en wie weet vinden we een keer een gelegenheid om een dans te laten zien aan publiek.

Eind oktober is Michael van Hoogenhuyze begonnen met een nieuwe serie lezingen in het kader van de lezingenreeks Kunst en Filosofie met als thema: De relatie tussen Techniek, Wetenschap en Kunst. Een aantal vragen worden hierin onderzocht zoals: Hoe hebben wetenschap en techniek de hedendaagse kunst bepaald? of: Is de wetenschappelijke methode en de methode van de kunst tegenstrijdig, identiek of elkaar aanvullend? Ofwel: Is er poëzie in de wetenschap? Dit is slechts een greep uit de vele vragen en thema’s die behandeld zullen worden. Elke lezing heeft echter zijn eigen thema en is daarom ook afzonderlijk te volgen. U bent van harte welkom.

Heel graag zouden we een nieuwe groep willen starten voor mensen met chronische klachten. Mindful Movement is hiervoor een uitstekende bewegingsvorm. Deze bewegingsleer komt uit de Tibetaanse ontspanningsyoga en is een manier om heel bewust en langzaam je lichaam te verkennen en weer “eigen” te worden met je lichaam en zo je bewegingsvrijheid te vergroten. Het wordt op het ogenblik ook gebruikt door een aantal fysiotherapeuten in revalidatiecentra met uitstekende resultaten.

Mocht je de ruimte willen gebruiken voor een workshop in het verlengde van het huidige aanbod, dan staan we daarvoor open.

 

Nieuwsbrief 1 Centrum Zielewijs

Vanaf 1 september hebben wij een ruimte gehuurd in ‘Het Gebouw’ voor Centrum Zielewijs. Deze plek moet een centrum worden voor beweging, stilte en inspiratie. Een locatie met diverse vormen van Bewust Bewegen die een meditatieve aanpak hebben; een ruimte waarin stilte, concentratie en aandacht beoefend worden; een plaats waar ook theoretische lessen gegeven worden die inspiratie geven voor het dagelijkse leven. Kortom een plek waar kwaliteiten geoefend en ervaren worden die mensen gelukkig maken. Deze kwaliteiten zijn generositeit, discipline, inspanning, geduld, concentratie en wijsheid. Oefening is nodig om deze kwaliteiten weer naar boven te halen, weer te voelen en bewust te maken, zodat je ze in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken en cultiveren.

De docenten van Centrum Zielewijs onderschrijven deze ideeën en geven les in deze geest waarbij ontspanning, rust, aandacht en openheid de sleutelwoorden zijn.

We staan nog aan het begin en geleidelijk aan  zullen de lessen zich uitbreiden. Voor een rooster van het huidige aanbod verwijzen we u naar de website: www.zielewijs.nl. Wij kunnen u het rooster ook opsturen. Om je op te geven voor lessen of trainingen, stuur een mail naar info@zielewijs.nl of bel 06-40486732.

Alle lessen die gegeven worden zijn laagdrempelig en mensen zonder ervaring zijn zeer welkom. Dat geldt ook voor de theorielessen.

De docenten

Hierbij stellen wij de docenten aan u voor zodat u een beter idee krijgt van het aanbod.

Marja van Wetten is lichaamsgericht therapeut en werkt al jaren als yogadocent. Op een bevlogen wijze neemt zij je mee naar de innerlijke wereld van rust, verbinding  en ontspanning. Zij heeft inmiddels bijna 10 jaar ervaring met Bewust Bewegen voor senioren en zij wil deze expertise graag inzetten in dit centrum. Daarnaast geeft zij Acuyoga, een vorm van yoga die Qigong en Yoga combineert. In Mindful Movement lessen richt zij zich op mensen met beperkingen en chronische klachten.

Michael van Hoogenhuyze gaat lessen verzorgen, waarbij hij zijn jarenlange kennis en ervaring in kunst, filosofie en muziek als docent aan de Kunstacademie wil inzetten. Zijn eigen liefde voor deze vakken en zijn jarenlange onderzoek naar de samenhang in  deze gebieden wil hij delen op een wijze die ongebonden is en waarbij de dialoog centraal staat.

Wieke Ubels is een ervaren zangdocente en zij heeft jarenlange ervaring met Tibetaanse ontspanningsyoga. In de lessen “Klankkracht” is het bewust gebruik van de stem, het luisteren, de klanken laten resoneren en het voelen van het geluid belangrijke onderdelen.  Zij biedt je de veiligheid om de grenzen van je stem te verkennen. De yoga is hierbij ondersteunend.

Arjen Toet gaat de Chi Neng Qigong lessen geven. Hij staat aan het begin van zijn lesgevende carrière en is zeer enthousiast om zijn positieve ervaringen met deze vorm van Bewust Bewegen te delen met een groter publiek. Hij heeft zelf jarenlang intensief Aikido en Tai Chi beoefend en neemt deze ervaringen mee in zijn lessen.

 

Geluksroute en open huis
Op 8 september doet Centrum Zielewijs mee aan de Geluksroute. In de middag is er open huis waarbij de docenten zich presenteren in een programma dat van 13.00 – 17.00 uur zal duren.  Je bent dan van harte welkom om kennis te maken met Centrum Zielewijs en de docenten en natuurlijk om mee te doen.

“Het Gebouw”
Centrum Zielewijs is gevestigd op de 2e etage van ‘Het Gebouw’, Arubapad 52, Leiden.
In het Gebouw zijn drie basisscholen, een peuterspeelzaal, de openbare bibliotheek, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Libertas Leiden, de naschoolse opvang en nog een aantal instellingen die actief zijn in Leiden Noord.
Daarmee is Centrum Zielewijs ingebed in een breder geheel van instellingen op het gebied van zorg, onderwijs en welzijn.
Centrum Zielewijs is goed toegankelijk. Een lift is aanwezig direct links van de toegangsdeur.  Centrum Zielewijs ingebed in een breder geheel van instellingen op het gebied van zorg, onderwijs en welzijn.

De ruimte kun je huren voor lessen en trainingen in de sfeer van het Centrum.

Informatie over deze Nieuwsbrief

Als je het op prijs stelt deze nieuwsbrief te blijven ontvangen, hoeft je niets te doen. Dan sta je op de mailinglijst van Centrum Zielewijs en geef je ons toestemming  om deze nieuwsbrief aan jou te verzenden. Zo niet, dan klik je onderaan de nieuwsbrief op uitschrijven.

Agenda van de komende activiteiten.
V.a. 2-9:  Alle lessen Bewust Bewegen: info@zielewijs.nl
Zie rooster op www.zielewijs.nl
8-9:      Klankmeditatie 10-12 u. (8x)
info@zielewijs.nl of 06-40486732

8-9:       Geluksroute 13-17 u. (1x) open huis

10-9:       Klankkracht groep 1: 10 – 12 u. (7x):
wieke.ubels@gmail.com of 06-52421277

13-9 :      Cursus Kunst en Filosofie deel 1 (6x):
info@zielewijs of  06-2391288

15-9:       Danscoaching 10 – 12 u. (8x)
tel. 071-5232531 of mavoscoach@gmail.com

17-9:       Klankkracht groep 2: 10-12 u. (7x):
wieke.ubels@gmail.com of 06-52421277

20-9:       ACT-training Mindful in ACT-ie: 14.30 – 17.00 (8x)
info@zielewijs.nl of 06-40486732

22-9:       Actieve Meditaties 10 – 12 u. (8x)
info@zielewijs.nl of 06-40486732

31-10:    Karakterspelen 14.30 – 17.00 u. (8x)
info@zielewijs.nl of 06-40486732

Zie voor verdere informatie over dit aanbod onze website: www.zielewijs.nl